Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas in Osnovna šola Poljane sta v četrtek, 26. oktobra 2023, pripravili slovesnost ob zaključku likovnega in literarnega natečaja, s katero sta se vključili v niz praznovanj v »Tavčarjevem letu«. Med kulturnim programom so podelili diplome, priznanja in nagrade najboljšim ustvarjalcem in njihovim mentorjem ter odprli razstavo v galeriji osnovne šole v Gorenji vasi, hkrati pa pripravili še spletno galerijo.

Državni likovni natečaj z naslovom »Tavčarjevo leto« je razpisala OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, literarni natečaj »Zemlja domača ni prazna beseda« pa OŠ Poljane. Obe šoli sta zbirali prispevke od aprila do konca junija 2023, torej v lanskem šolskem letu. Povezali sta se z Občino Gorenja vas – Poljane in Kulturno umetniškim društvom Trata.

LIKOVNI NATEČAJ »TAVČARJEVO LETO«

Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas

Likovni natečaj je bil razpisan marca 2023, in sicer kot državni natečaj za učence od 1. do 9. razreda. Do konca šolskega leta so prejeli 245 slik iz različnih koncev Slovenije.

Likovna dela je vrednotila komisija v sestavi Jana Rojc, Tina Marovt, Silva Karim in Marjeta Kepec. Za razstavo so izbrali 30 najboljših slik, ki so jih ustvarili učenci s pomočjo 12 mentorjev iz 7 šol.

NAGRADE IN UTEMELJITVE

1. mesto

IZABELA TREVEN, OŠ Poljane, 4. r.: Portret Ivana Tavčarja

Mentorica: Mihaela Žakelj Ogrin

UTEMELJITEV

Portret je izdelan v tehniki akvarela. Pravilna uporaba te tehnike je dokaj zahteven zalogaj celo za izkušene ustvarjalce. Avtorica je pri nanašanju barv ohranila zračnost in lahkotnost. Portret prikazuje resnega, izobraženega človeka, pri ozadju pa si je avtorica privoščila igrivost barvnih nanosov.

2. mesto

SARA MELANŠEK, OŠ Antona Aškerca Velenje, 6. r.: Figura v krajini

Mentorica: Jelka Repenšek

UTEMELJITEV

Kdo je dekle na sliki? Meditira ali je zgolj zasanjana? Je zaljubljena? Avtorica je figuro postavila v Poljansko dolino, v pisano krajino, takšno, kakršno ji je narekovala njena domišljija, takšno, kakršno si je po branju Tavčarjevih zgodb predstavljala. Priča smo razkošju zelenih in modrikastih barvnih nanosov, ki jih je avtorica samozavestno in sproščeno nanesla na slikovno ploskev.

3. mesto

MAKS PIVK, OŠ Poljane, 6. r.: Krajina

Mentorica: Mihaela Žakelj Ogrin

UTEMELJITEV

Avtor nam dokazuje, da se da s pomočjo tako preprostih sredstev, kot sta tuš in voda, prikazati neizmerne možnosti pripovedovanja. Njegov navdih je bilo Tavčarjevo besedilo, ki ga je na lasten način ilustriral. Z odnosi med različnimi odtenki sivin je dosegel vtis krajine, katere prostor se oddaljuje daleč, vse tja do Blegoša.

Slike si lahko ogledate v spletni galeriji na povezavi

https://www.artsteps.com/view/651d67bafb69ba1ad509f5f7/?currentUser

ali preko kode

LITERARNI NATEČAJ »ZEMLJA DOMAČA NI PRAZNA BESEDA«

Osnovna šola Poljane

Literarni natečaj je bil razpisan marca 2023, namenjen pa je bil besednim ustvarjalcem Poljanske in Selške doline ter Škofje Loke, in sicer za naslednje kategorije: učenci 8. in 9. razreda osnovne šole, dijaki in odrasli.

Na razpis se je odzvalo 12 učenk iz treh osnovnih šol (Osnovna šola Ivana Tavčarja Gorenja vas, Osnovna šola Žiri, Osnovna šola Poljane) pod vodstvom petih mentoric, svoja dela so poslali tudi trije odrasli avtorji.
V kategoriji dijaki niso prejeli nobenega prispevka.

Literarna dela je vrednotila komisija v sestavi Bernarda Buh, Barbara Levstek in Bernarda Pintar. Izbrali so po tri najboljša besedila med osnovnošolskimi in odraslimi ustvarjalci.

NAGRADE IN UTEMELJITVE

UČENKE 8. in 9. razreda OŠ

1. mesto

MIRJAM BOŽNAR, OŠ Poljane, 9. razred: Zemlja domača ni prazna beseda

Mentorica: Bernarda Pintar

UTEMELJITEV

Mirjam Božnar, v lanskem šolskem letu učenko 9. razreda, so v razmišljanje o Tavčarjevem in lastnem odnosu do domače zemlje usmerile naravne katastrofe, s katerimi je narava že v prvi polovici leta kazala svojo moč, hkrati pa tudi nemoč ljudi – februarski potres v Turčiji in uničujoči majski plazovi med Šentiljem in Ormožem. Tavčarjeve misli o domači zemlji je povezala z razmerami v svetu in pri nas, njene besede pa vsekakor držijo tudi po avgustovski povodnji.

2. mesto

MANCA FRAS, OŠ Ivana Tavčarja Gorenja vas, 8. razred: ZEMLJA DOMAČA NI PRAZNA BESEDA

Mentorica: Andreja Uršič

UTEMELJITEV

Osmošolka Manca Fras se je kot prvoosebna pripovedovalka poistovetila z Ivanom Tavčarjem in zgoščeno predstavila njegovo življenjsko pot, cilje, radosti pa tudi osebne pretrese. Osredotočila se je na pisateljevo ljubezen do zemlje, domačih krajev in ljudi, saj prav iz tega izvira vsebina njegovih najlepših del.

3. mesto

EMA KREK in SIMA RUPAR, OŠ Poljane, 8. razred: ZEMLJA DOMAČA NI PRAZNA BESEDA

Mentorica: Barbara Levstek

UTEMELJITEV

Učenki 8. razreda Ema Krek in Sima Rupar sta svoje občutenje domače zemlje ujeli v ritem in verze pesmi, ki nežno in pomirjujoče predstavi naravne lepote, sredi katerih živita.

ODRASLI

1. mesto

MARIJA KNAFELJ: Ni prazna besida . . .

UTEMELJITEV

Gospa Marija Knafelj je v pesmi, zapisani v poljanskem narečju, naslikala Tavčarjeve rojstne kraje in se osredotočila na visoško posestvo, na katerem Ivan Tavčar skupaj s Poljanci lahko spremlja vse izboljšave in napredek, ki smo mu priča v zadnjih letih, ko Dvorec Visoko spet cveti. 

2. mesto

MINKA LIKAR: Zemlja domača

UTEMELJITEV

Gospa Minka Likar je v svojem prispevku predstavila zgodbo ostarelega Florjanovega Groge, posebneža in samotarja, ki je po smrti staršev še bolj izgubil stik z ljudmi in do pozne starosti obstal na svoji zemlji, v nekem prejšnjem, patriarhalnem, predsodkov polnem času.

3. mesto

FRANC TEMELJ: Intervju

UTEMELJITEV

Gospod Franc Temelj o domači zemlji razmišlja drugače kot Ivan Tavčar. V obliki intervjuja predstavi zgodbo človeka, mornarja, popotnika, ki na domači zemlji nima obstanka in pravi, da je njegov dom tam, kjer živi – včasih tu, včasih tam.

Literarne prispevke lahko preberete na naslednji povezavi:

https://osivantavcargvas.splet.arnes.si/files/2023/10/Spisi-skupaj.pdf.

Posnetek na Radiu Sora, ki je bil predvajan 27. 10. 2023 (uredila Martina Kolenc Novak):

https://www.radio-sora.si/arhiv-oddaj/aktualno/62/4808

Fotogalerija zaključne prireditve, ki je bila 26. 10. 2023 v avli Osnovne šole Ivana Tavčarja Gorenja vas (snemanje Jure Kumer, fotografiranje Bojana Mihalič Stržinar in Barbara Tavčar). Klikni za ogled.

Lahko si ogledate videoposnetek prireditve. Klikni za ogled.

(Skupno 148 obiskov, današnjih obiskov 1)